Áfonyás piskótacsemege

45 perc
Piskótát bárki tud készíteni, a trükkje az ízesítésben rejlik, nem a tésztában. Áfonyával és fehérboros habbal több lesz, mint egy piskóta, igazi süteménnyé válik.

Hozzávalók

  • 8 darab tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 evőkanál hideg víz
  • 11 evőkanál liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg friss áfonya
  • 5 dl fehérbor

Elkészítés

A tojásokat (4 db) szétválasztjuk, sárgájukat a vízzel habosra felverjük, majd a 10 dkg cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi felolvad benne, és kissé kifehéredik, tejföl sűrűségű lesz. A lisztet beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzá adjuk, majd óvatosan az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. Előmelegített sütőben 180°C-on 16-17 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a borhabot. Ehhez a bort a fűszerekkel fölforraljuk. A cukrot (5 dkg) a tojások sárgájával (4 db) fehéredésig keverjük, a lisztet (1 ek) beledolgozzuk. A bort kevergetve rászűrjük, a tűzre téve – és továbbra is kevergetve - fölforraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a boros krémet még forrón beleforgatjuk. Tálaláskor a piskótát 4 centis kockákra vágjuk, a borhabbal meglocsoljuk, végül a megmosott áfonyával gazdagon megszórjuk.